Με μια ματιά…

Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα φυτικά εκχυλίσματα που λαμβάνονται με προσεκτική απόσταξη με ατμό, ψυχρή έκθλιψη ή χτύπημα ρητίνης. Τα έλαια που προκύπτουν έχουν ένα διακριτικό μοριακό προφίλ που τους προσδίδει συγκεκριμένα αρώματα και ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα πάντα, από καλλυντικούς και διαιτητικούς σκοπούς έως πνευματική και θρησκευτική χρήση. Πιστεύουμε ότι τα αιθέρια έλαια είναι το καλύτερο απόσταγμα της φύσης και έχουν τη δύναμη να εξυψώσουν, να παρακινήσουν και να εμπνέουν.

Το αιθέριο έλαιο του Πορτοκαλιού (Citrus Sinensis), προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας του και έχει ένα φρουτώδες, γλυκό άρωμα υψηλής αρωματικής νότας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Α, σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και λιμονένιο.

Αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι ιδιότητες: Τονωτικό, αντιγηραντικό,  αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αφροδισιακό, καταπραϋντικό, αμβλύνει το άγχος, τον θυμό, την κατάθλιψη και τις πάσης φύσης φλεγμονές και αποτρέπει τις λοιμώξεις.

Άρωμα: Γλυκό, Εσπεριδοειδές, Φρεσκάδας            Νότα: Υψηλή

Αιθέρια έλαια που συνδυάζεται: Γαρύφαλλο, Κανέλα, Λεβάντα, Λιβάνι,  Σανταλόξυλο, Τεϊόδεντρο.

 

Ορισμένες πληροφορίες για το φυτό

Το αιθέριο έλαιο γλυκό πορτοκάλι προέρχεται από το καρποφόρο δέντρο με την λατινική ονομασία  Citrus sinensis ή Citrus aurantium dulces που ανήκει στην οικογένεια των φυτών εσπεριδοειδών Rutaceae. Αρχικά, το δέντρο πιστευόταν ότι ήταν μια μορφή του δέντρου Bitter Orange ή Citrus aurantium amara και αναφερόταν ως Citrus aurantium var sinensis. Η ακριβής προέλευση του είναι άγνωστη καθώς δεν συναντάται πουθενά στην άγρια ​​φύση ενώ βάσει μιας θεωρίας, ελήφθησαν για πρώτη φορά από δέντρα εγγενή στην Κίνα. Σύμφωνα με βοτανολόγους, τα γλυκά πορτοκάλια εμφανίστηκαν ως φυσικό υβρίδιο των εσπεριδοειδών pomelo (Citrus maxima) και του μανταρινιού (Citrus reticulata) και προέρχονται από τη νοτιοδυτική Κίνα.

Οι γλυκές πορτοκαλιές είναι αειθαλείς και συνήθως μεγαλώνουν σε ύψος περίπου τρία έως επτά μέτρα, αλλά μπορούν να φτάσουν αρκετά πιο ψηλά σε μια ώριμη ηλικία. Έχουν γκριζο-καφέ φλοιό, λεπτά κλαδιά και τα φύλλα έχουν σχήμα ωοειδές και σκούρο πράσινο με γυαλιστερή επιφάνεια. Οι γλυκές πορτοκαλιές παράγουν μικρά λευκά άνθη τα οποία μυρίζουν υπέροχα και αναπτύσσονται μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες και μυρίζουν. Η φλούδα του φρούτου είναι διάστικτη με αδένες που περιέχουν το αιθέριο έλαιο. 

 

Πως εξάγεται το αιθέριο έλαιο Πορτοκαλιού;

Μέθοδος εξαγωγής αιθέριου ελαίου

Σε αντίθεση με αρκετά άλλα φρούτα, το γλυκό πορτοκάλι δεν συνεχίζει να ωριμάζει μετά την συγκομιδή του, επομένως ο καρπός πρέπει να συλλεχθεί την κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλιστεί η μέγιστη ωριμότητα και η απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Τα πορτοκάλια συλλέγονται είτε με το χέρι είτε και μηχανικά με τη χρήση μηχανημάτων ανακίνησης άκρων ή πίδακες αέρα. Το γλυκό πορτοκάλι, όπως και πολλά άλλα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, εξάγεται από τη φλούδα του φρούτου με ψυχρή έκθλιψη. Για την επεξεργασία των πορτοκαλιών για εκχύλιση, οι φλούδες αφαιρούνται από τα φρούτα και μπορούν να τρυπηθούν, να αλεσθούν ή να τεμαχιστούν πριν πιεστούν. Η ψυχρή έκθλιψη προστατεύει τα αντιοξειδωτικά και τις ευεργετικές πτυχές του λαδιού από την καταστροφή τους από τη θερμότητα. Το αιθέριο έλαιο που προκύπτει είναι λεπτό, μπορεί να ποικίλλει από κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί και έχει ένα γλυκό, φρέσκο ​​άρωμα εσπεριδοειδών.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαγωγής. Μια μέθοδος εκχύλισης ξύνει το εξωτερικό στρώμα της φλούδας πορτοκαλιού, εν συνεχεία προστίθεται νερό και το αιθέριο έλαιο διαχωρίζεται σε φυγόκεντρο. Μια άλλη μέθοδος εκχύλισης χρησιμοποιεί πορτοκάλια σε φέτες οι οποίες πιέζονται και το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα χυμού και αιθέριου ελαίου το οποίο διαχωρίζεται σε φυγόκεντρο.

 

Ποια είναι τα οφέλη και οι χρήσεις του αιθέριου ελαίου Πορτοκάλι;

Αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι: Οφέλη & Χρήσεις

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι είναι γνωστό ότι αναζωογονεί το μυαλό και το σώμα, ανεβάζει τη διάθεση, ενώ παράλληλα καταπολεμά το στρες και το άγχος. Το Αιθέριο Έλαιο Γλυκού Πορτοκαλιού βοηθά στη μείωση του παλμού αλλά και στη μείωση των αρνητικών σκέψεων για ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης, ενώ προκαλεί μια αίσθηση πνευματικής διαύγειας. Αυτό το έλαιο που τονώνει τον εγκέφαλο λειτουργεί επίσης για να αυξήσει τη γνωστική ενέργεια, να μας κρατά διανοητικά σε εγρήγορση και να βελτιώνει τα κίνητρα. 

Η εισπνοή διάχυτου αιθέριου ελαίου γλυκού πορτοκαλιού μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στη διευκόλυνση της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του σώματος για την αποφυγή ασθενειών. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του Γλυκού Πορτοκαλιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον βήχα και την καταρροή που μπορεί να σχετίζονται με εποχιακές αλλεργίες, καταπραΰνοντας τον ρινικό ερεθισμό. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην πρόκληση ύπνου και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου όταν χρησιμοποιείται πριν τον ύπνο. Όταν διαχέεται, το Αιθέριο Έλαιο Γλυκού Πορτοκαλιού λειτουργεί για την εξάλειψη των αερομεταφερόμενων βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών στα σπίτια μας, καθώς και ως ισχυρό αποσμητικό. Μειώνει τις ανεπιθύμητες και δυσάρεστες μυρωδιές αφήνοντας πίσω του ένα καθαρό και φρέσκο ​​άρωμα. 

Το αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι μπορεί να λειτουργήσει για να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνιση του δέρματός μας όταν χρησιμοποιείται τοπικά. Βοηθά στην προώθηση του καθαρότερου δέρματος μειώνοντας τα σημάδια της ακμής και του ερεθισμού ενώ παράλληλα λειαίνει την υφή του δέρματος. Αυτό το κάνει εξαλείφοντας τα βακτήρια, μειώνοντας τη φλεγμονή και το πρήξιμο και αποτρέποντας την ξηρότητα στις περιοχές που έχουν προσβληθεί από ακμή. Το Αιθέριο Έλαιο Γλυκού Πορτοκαλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στον βαθύ καθαρισμό του δέρματος και στη μείωση της λιπαρότητας που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και κηλίδες. Λειτουργεί για να μειώσει το μέγεθος των πόρων και να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου για πιο σφριγηλή και νεανική επιδερμίδα. Το Αιθέριο Έλαιο Πορτοκάλι όπως και πολλά άλλα έλαια εσπεριδοειδών, είναι φωτοευαίσθητο, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως αμέσως μετά την τοπική εφαρμογή του. Περιέχει επίσης ιδιότητες που το καθιστούν ευεργετικό για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων στο τριχωτό της κεφαλής και στην αποκατάσταση της υγρασίας, μειώνοντας έτσι τον κνησμό και την πιτυρίδα. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του pH στο τριχωτό της κεφαλής.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά σε άλλα μέρη του σώματος, το αιθέριο έλαιο Sweet Orange είναι γνωστό ότι χαλαρώνει τους μύες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου ή της δυσφορίας λόγω μυϊκών συσπάσεων ή σπασμών. Λειτουργεί για να αυξήσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τη φλεγμονή που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στους τραυματισμούς και τις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και την ένταση των μυών. Το αιθέριο έλαιο Sweet Orange περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που το βοηθούν να αποτρέψει τη μόλυνση και την ανάπτυξη βακτηρίων σε μικρά κοψίματα, εκδορές και τσιμπήματα εντόμων. 

 

Αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι πρόσωπο: 

 

  • Ενισχύει τον σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος (ανάπλαση)
  • Βοηθά στην λεύκανση της επιδερμίδας, καταπολεμά πανάδες και δυσχρωμίες
  • Ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στη μόλυνση της ατμόσφαιρας
  • Προστατεύει και ενδυναμώνει το αγγειακό πλέγμα που οξυγονώνει την επιδερμίδα.
  • Τονώνει, δίνει λάμψη και ζωντάνια στην επιδερμίδα

Προσοχή: η χρήση καλλυντικών με παράγωγα πορτοκαλιού είναι καλό να αποφεύγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

 

Πως και που μπορώ να χρησιμοποιήσω το αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι;

Αιθέριο έλαιο πορτοκάλι χρήσεις:

 

*Διαχύτης αιθέριων και αρωματικών ελαίων

Ένας διαχύτης επιτρέπει σε ένα αιθέριο έλαιο να εξατμιστεί, συνήθως χρησιμοποιώντας θερμότητα. Καθώς συμβαίνει η εξάτμιση, το άρωμα του αιθέριου ελαίου εξαπλώνεται σε όλο το δωμάτιο. Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στον καυστήρα θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από συμπτώματα κρυολογήματος, της έντασης και του στρες, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα και ένα αίσθημα ευφορίας. Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού είναι επίσης κατάλληλο για διαλογισμό και ισορρόπηση (ευθυγράμμιση 2ου - 3ου τσάκρα).

 

*Σπρέι

Θέλετε άλλον τρόπο να προσθέσετε ένα άρωμα πορτοκαλιού σε ένα χώρο; Ή μήπως θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ως φυσικό καθαριστικό; Μπορείτε να φτιάξετε ένα σπρέι πορτοκαλιού λαδιού ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  1. Προσθέστε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού στο νερό, κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι. 
  2. Ανακινήστε καλά το μπουκάλι για να αναμειχθεί το περιεχόμενο.
  3. Ψεκάστε όπου επιθυμείτε, σε κουρτίνες, μαξιλαροθήκες, στον χώρο, σε ποτ πουρί κ.α.

*Λάδι μασάζ

Ψάχνετε να ανακουφίσετε τον πόνο ή τη φλεγμονή; Σκεφτείτε να φτιάξετε το δικό σας λάδι μασάζ εμποτισμένο με αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να αραιώσετε το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού σε ένα έλαιο βάσης - φορέα,  όπως λάδι καρύδας ή λάδι jojoba

*Στο μπάνιο

Μερικές  σταγόνες στην μπανιέρα ή και στο σφουγγάρι μπάνιου, θα βοηθήσουν στην αποβολή τοξινών αλλά και στην πρόληψη από κρυολογήματα, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό και το λεμφικό σύστημα. Είναι επίσης κατάλληλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της κυτταρίτιδας.

*Στην κρέμα ή στο γαλάκτωμα σώματος

Απλώς προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο Πορτοκάλι στην κρέμα ή το γαλάκτωμα για δέρμα αποτοξινωμένο και σφριγηλό.

 

Είναι βρώσιμο το αιθέριο έλαιο Πορτοκαλιού;

Το βιολογικό αιθέριο έλαιο Πορτοκαλιού χρησιμοποιείται στην κουζίνα για να προσδώσει γεύση στη ζαχαροπλαστική, σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά και αρτοσκευάσματα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τις γεύσεις τροφίμων, το βιολογικό αιθέριο έλαιο Πορτοκαλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γεύση τροφίμων επειδή κανένα από τα συστατικά του δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

 

Αιθέριο έλαιο πορτοκάλι συνταγές

Ακολουθούν μερικές συνταγές με αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι:

 

rise_and_shine.jpg

Μίγμα διαχύτη ανόδου και λάμψης

Συστατικά

Οδηγίες

Προσθέστε νερό στον διαχύτη σας μέχρι τη γραμμή πλήρωσης. Προσθέστε σταγόνες από το μείγμα αιθέριων ελαίων. 

 

 

 

 

scalp_relief.jpg

Αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι μαλλιά:

Ξέπλυμα μαλλιών Scalp Relief

Συστατικά

Οδηγίες

Ανακατεύουμε τα υλικά καλά να αναμειχθούν. Αφού πλύνετε και μαλακώσετε τα μαλλιά σας, ρίξτε το μείγμα στα μαλλιά σας και τρίψτε απαλά το τριχωτό της κεφαλής σας. Στεγνώστε και φτιάξτε τα μαλλιά σας κανονικά.

 

fresh_soap.jpg

Φρέσκο ​​και καθαρό σαπούνι χεριών

Συστατικά

Οδηγίες

Προσθέστε όλα τα συστατικά στη θήκη σαπουνιού για αφρό και ανακινήστε καλά για να ενωθούν.

 

 

 

 face_tonic_lotion.jpg

Face Tonic Lotion – Τονωτική λοσιόν προσώπου με αιθέριο έλαιο Πορτοκαλιού

Συστατικά

Οδηγίες

Προσθέστε το αιθέρια έλαια στα 5ml έλαιο Αμαμελίδας και αφού αναμιχθούν καλά, προσθέστε τα στο μπουκάλι και γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με 190ml Ροδόνερο. Κάντε επάλειψη με την τονωτική λοσιόν κάθε βράδυ πριν από την κρέμα νυχτός, θα αναζωογονήσει και θα τονώσει την επιδερμίδα σας! Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση.

 

 

orange_roll_on.jpg

Destress and Relax Roll-On

Συστατικά

Οδηγίες

Προσθέστε τα αιθέρια έλαια στο μπουκάλι και γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με κλασματοποιημένο λάδι καρύδας. Επανατοποθετήστε το rollerball και το καπάκι, ανακινήστε απαλά και κυλήστε το στο δέρμα σας. 

 

spray_orange.jpg

Σπρέι δωματίου για καταπολέμηση οσμής

Συστατικά

Οδηγίες

Προσθέστε 50ml αλκοόλ υψηλού ποσοστού στο μπουκάλι. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια και γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με αμαμελίδα, αφήνοντας λίγο χώρο στην κορυφή. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση.

 

 

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού

Q&A – Τι είναι το αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι;

  1. Τι χρώμα έχει το αιθέριο έλαιο πορτοκάλι;

Έχει χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί , πορτοκαλί –κόκκινο

  1. Ποιο είναι το βοτανικό του όνομα;

Βοτανικό Όνομα: Citrus Sinensis (Sweet Orange)

  1. Ποια είναι η προέλευση του;

Βραζιλία, Ποικιλίες Αργεντινής, Μεξικού, Μπελίζ, Φλόριντα και Καλιφόρνια

  1. Ποια είναι η σύνθεση του αιθέριου ελαίου Πορτοκαλιού;

Το αιθέριο έλαιο πορτοκάλι αποτελείται κυρίως από D'Limonene (>90%). Μαζί με το D'Limonene τα συστατικά του ελαίου θεωρούνται τα τερπένια, οι αλκοόλες και οι αλδεΰδες. Οι ενώσεις στο λάδι μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με κάθε ποικιλία λαδιού και με τη διαδικασία εκχύλισης. Η σύνθεση μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται ο καρπός ή τις καιρικές συνθήκες και διαφορές.

  1. Μπορώ να καταναλώνω αιθέρια έλαια;

Γενικά, η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, ορισμένα έλαια τα οποία είναι πιστοποιημένα βιολογικά ΚΑΙ ανήκουν στην κατηγορία Food Ingredient μπορούν να καταναλωθούν εσωτερικά.

  1. Είναι βρώσιμο το αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι;

Το πιστοποιημένο βιολογικό αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι είναι επισήμως χαρακτηρισμένο και ως Food Ingredient, επομένως  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα για να προσδώσει γεύση στη ζαχαροπλαστική, σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά και αρτοσκευάσματα.

  1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο το αιθέριο έλαιο;

Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού θα πρέπει να διαλυθεί σε οποιοδήποτε λάδι βάσης (Αμυγδαλέλαιο, Jojoba, Καρύδα κ.α.) πριν από την εφαρμογή του στο δέρμα.

  1. Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ το αιθέριο έλαιο;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά τα αιθέρια έλαια. Σε περίπτωση διάχυσης φροντίστε ανά διαστήματα ο χώρος να αερίζεται και σε περίπτωση εφαρμογής στο δέρμα να αραιώνετε με λάδι βάσης ή στο μπάνιο.

 

Προφυλάξεις:

Το Αιθέριο Έλαιο Πορτοκάλι όπως και πολλά άλλα έλαια εσπεριδοειδών, είναι φωτοευαίσθητο, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως αμέσως μετά την τοπική εφαρμογή του. Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,  μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει δερματική αντίδραση όταν εφαρμόζεται τοπικά. Εάν ανησυχείτε για μια πιθανή αντίδραση, δοκιμάστε λίγο αραιωμένο αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού στο εσωτερικό του αγκώνα σας πριν το χρησιμοποιήσετε σε μεγαλύτερες περιοχές. Μην εφαρμόζετε αδιάλυτο αιθέριο έλαιο στο δέρμα σας.

 

 

Η ιστορία…

Το αιθέριο έλαιο γλυκό πορτοκάλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε λαϊκές θεραπείες σε όλη την Κίνα, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο για να ενισχύσει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με κρυολόγημα, γρίπη, κόπωση, κατάθλιψη και πολλές άλλες παθήσεις . Στην Κίνα, τα πορτοκάλια αποτελούν σημαντικό μέρος της παραδοσιακής ιατρικής, ακόμη και σήμερα, καθώς πιστεύεται ότι συμβολίζουν την καλή τύχη. Τα γλυκά πορτοκάλια εξαπλώθηκαν στη Μεσόγειο μέχρι τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, όταν Πορτογάλοι και Ιταλοί έμποροι έφεραν τα δέντρα στην περιοχή. Αμέσως μετά, το γλυκό πορτοκάλι αναγνωρίστηκε ως βρώσιμο φρούτο, αλλά θεωρήθηκε ένα είδος πολυτελείας μόνο για πλούσιους. Στα μέσα του δέκατου έβδομου αιώνα, τα πορτοκάλια ήταν πολύ γνωστά σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς Ευρωπαίους αριστοκράτες να έχουν ιδιωτικά πορτοκάλια στα κτήματά τους. Ο Λουδοβίκος 14ος, βασιλιάς της Γαλλίας, δημιούργησε έναν μεγαλειώδη πορτοκαλεώνα στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Ισπανοί ταξιδιώτες έφεραν τελικά το Γλυκό Πορτοκάλι στην Αμερική. Το 1493, στο δεύτερο ταξίδι του, ο Χριστόφορος Κολόμβος έφερε σπόρους πορτοκαλιού. Κατά τη διάρκεια της Εποχής της Ανακάλυψης, ναυτικοί από πολλές διαφορετικές χώρες φύτευαν εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων πορτοκαλιών σε μέρη κατά μήκος των εμπορικών τους δρόμων για να βοηθήσουν τους ναυτικούς να καταναλώνουν περισσότερα εσπεριδοειδή για να αποτρέψουν το σκορβούτο, καθώς τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και δεν αλλοιώνονται εύκολα. Τα πορτοκάλια διαδόθηκαν στη Νότια Αμερική και το Μεξικό κατά τη διάρκεια των επόμενων αποστολών τον δέκατο έκτο αιώνα και τελικά έφτασαν στη Φλόριντα το 1565 όταν ο Pedro Menéndez de Avilés ίδρυσε τον St Augustine. Οι πορτοκαλιές εξαπλώθηκαν σε όλη τη Βόρεια Αμερική τους επόμενους δύο αιώνες.

 

 >>Δείτε ΕΔΩ 11+ Καθημερινές χρήσεις για το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil).