Η προπόνηση όσφρησης είναι μια από τις απλούστερες θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε στην ανάκτηση της όσφρησης μετά τον COVID-19. Η χρήση αιθέριων ελαίων το καθιστά απολύτως φυσικό και έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό εάν συνεχιστεί για 4-6 μήνες.

Μπορεί να νιώθετε απογοήτευση για την απώλεια της όσφρησής σας, αλλά όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση και αρχίσετε να εκπαιδεύετε εκ νέου το οσφρητικό σας σύστημα, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε θετικά αποτελέσματα!

Μέχρι τώρα γνωρίζετε πιθανώς ότι η ανοσμία, ο ιατρικός όρος για την απώλεια όσφρησης, είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του COVID-19. Πράγματι, η απώλεια όσφρησης είναι τόσο συχνή που ορισμένοι επαγγελματίες υποστηρίζουν τη χρήση της όσφρησης ως διαγνωστικό τεστ για τον κοροναϊό, καθώς είναι συχνά πιο αξιόπιστος δείκτης από άλλα εργαλεία, όπως η θερμοκρασία.

Απώλεια όσφρησης (ανοσμία και αγευσία) ή μειωμένη όσφρηση;

Μπορεί να αναρωτιέστε "γιατί δεν μυρίζω τίποτα;" ή "γιατί δεν μυρίζω το ίδιο καλά;" ή ακόμη και "γιατί όλα μου μυρίζουν διαφορετικά;"

Αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικό γεγονός καθώς υπάρχουν τρεις κύριοι όροι που πρέπει να γνωρίζετε εάν θέλετε να μπορείτε να περιγράψετε μια διαταραχή της όσφρησης:

Ανοσμία - Η πλήρης απώλεια της όσφρησης

Υποσμία - Μερική απώλεια όσφρησης

Παροσμία - Παραμορφωμένη όσφρηση (γνωστά αρώματα μυρίζουν περίεργα ή δυσάρεστα)

Πόσο διαρκεί η ανοσμία (απώλεια γεύσης και όσφρησης);

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών ανακτούν την όσφρησή τους μετά την ανάρρωση από τον COVID-19, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Ίσως μπορέσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία διεγείροντας τα οσφρητικά νεύρα μέσω της οσφρητικής εκπαίδευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη μυρωδιά 4 διαφορετικών αιθέριων ελαίων.

Πως επηρεάζει η απώλεια όσφρησης;

Η απώλεια όσφρησης είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία. Επειδή η όσφρηση είναι στενά συνδεδεμένη με τη γεύση, οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την όρεξή τους και να εμφανίσουν ακούσια απώλεια βάρους. Η αδυναμία όσφρησης είναι επίσης επικίνδυνη για την ασφάλεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού από μη ανιχνευμένο καπνό, διαρροές αερίου ή χαλασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, η απώλεια της όσφρησης επηρεάζει και τις ευχάριστες αναμνήσεις που είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες μυρωδιές.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ανοσμίας;

Ναι, η απώλεια όσφρησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο μέσω της τακτικής άσκησης με διάφορα αιθέρια έλαια ή άλλα αρωματικά υλικά. Σύμφωνα με έρευνες, μετά από καθημερινή άσκηση για 12-36 εβδομάδες σημειώθηκε οτι σε ένα πσοσοστό 25% έως και 60% σημειώθηκε βελτίωση καθώς οι ασθενείς παρουσίασαν καλύτερη αισθητηριακή οξύτητα. Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, η εκπαίδευση της όσφρησης με χρήση ισχυρών αιθέριων ελαίων μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτησή της.

 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΦΡΗΣΗΣ ΑΝΟΣΜΙΑ

Ποια είναι τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την απώλεια όσφρησης - ανοσμία;

Τα ιδανικά αιθέρια έλαια είναι ο Ευκάλυπτος, το αιθέριο Λεμόνι, το Τριαντάφυλλο και το αιθέριο έλαιο Γαρύφαλλο.  Επιλέχθηκαν αρχικά για μια μελέτη σχετικά με την εκπαίδευση της μυρωδιάς από τον καθηγητή Thomas Hummel. Πίστευε ότι αντιπροσώπευαν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες αρωμάτων: λουλουδάτο (τριαντάφυλλο), φρουτένιο (λεμόνι), πικάντικο (γαρύφαλλο) και ρητινώδη (ευκάλυπτος).

 

Δείτε ΕΔΩ το Σετ 4 Αιθέρια Έλαια Regain Smell Sense 5ml 

 

Πως χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια για την γρήγορη ανάκτηση της όσφρησης;

Η άσκηση πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα.(Ο ΩΡΛ ιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ένα σχήμα που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όσφρησή σας). Όλα αυτά τα έλαια έχουν ένα δυνατό, ξεχωριστό άρωμα. 

Πριν ξεκινήσετε με την προπόνηση όσφρησης, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να κρατήσετε κάποιες σημειώσεις σχετικά με το πού βρίσκεται η όσφρησή σας αυτή τη στιγμή. Αυτό θα είναι μια μεγάλη βοήθεια αργότερα, επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να αξιολογήσετε αν σημειώνετε πρόοδο ή όχι, καθώς οι αλλαγές θα είναι μικρές στην αρχή.

Καθίστε κάπου άνετα με το σετ Regain Smell Sense . Ανοίξτε ένα αιθέριο, κρατήστε το λίγα εκατοστά μακριά από τη μύτη σας και μυρίστε το για 20 δευτερόλεπτα. Ενώ το κάνετε αυτό, εστιάστε στη μνήμη σας για το πώς μυρίζει το λάδι και τυχόν καλά συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό.

Στη συνέχεια, κάντε μια παύση και πάρτε μερικές αναπνοές χωρίς να μυρίσετε τίποτα πριν προχωρήσετε στο επόμενο αιθέριο έλαιο. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να περάσετε και τις τέσσερις διαφορετικές μυρωδιές.

  • Επιλέξτε ένα αιθέριο έλαιο και μυρίστε το για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα προσπαθώντας να θυμηθείτε πώς μύριζε κάποτε
  • Ξεκουραστείτε για περίπου 10 δευτερόλεπτα
  • Μυρίστε το επόμενο αιθέριο έλαιο για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα
  • Ξεκουραστείτε για περίπου 10 δευτερόλεπτα
  • Επαναλάβετε μέχρι να δοκιμάσετε και τα τέσσερα αιθέρια

Έχοντας εισπνεύσει και τα 4 αιθέρια έλαια, καταγράψτε τα συναισθήματά σας. Είναι σημαντικό να μυρίσετε τα έλαια που είχαν καλύτερη αισθητηριακή οξύτητα, χωρίς να γνωρίζετε τα ονόματά τους, έτσι, η αντίληψη να μπορεί να προκληθεί από τις μυρωδιές και τις σχετικές αναμνήσεις και συναισθήματα και όχι από τα ονόματα των αιθέριων ελαίων.

Ουσιαστικά μια προσπάθεια επανάληψης, επιμονής και διάρκειας, η αισθητηριακή εκπαίδευση βοηθά τη νευρική επένδυση και τα οσφρητικά νεύρα να αναγνωρίζονται και να προσαρμόζονται ξανά στις μυρωδιές καθώς αναγεννούνται μετά από μια επίθεση ιού, λέει ο Seiberling.

Ο ασθενής αναπνέει διαδοχικά όλα τα υλικά σε αραίωση 2% (κάθε μέρα με διαφορετική σειρά).

Τα αιθέρια έλαια με δόση 2% (20 σταγόνες σε 50 ml νερού) πρέπει να μυρίζονται «τυφλά», 2 φορές την ημέρα και για 12 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της διαταραχής.

Μην εκπλαγείτε αν τα αρώματα μυρίζουν διαφορετικά από αυτά που έχετε συνηθίσει. Η τροποσμία (διαστρεβλωμένη όσφρηση) είναι μια κοινή παρενέργεια της ανοσμίας. Εάν δεν μπορείτε να μυρίσετε καθόλου τα παραπάνω αποστάγματα, προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς μυρίζουν. Ο εγκέφαλος είναι ένα ισχυρό εργαλείο και μπορεί να είναι σε θέση να εμπλέξει τις αισθήσεις σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά θα πρέπει να παρατηρήσετε βελτίωση στην ικανότητά σας να μυρίζετε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η προπόνηση όσφρησης απευθύνεται μόνο σε ασθενείς με ανοσμία; 

Η οσφρητική εκπαίδευση είναι χρήσιμη όχι μόνο για όσους πάσχουν από ανοσμία ή υποσμία (ελλιπής απώλεια μυρωδιάς), αλλά και για υγιείς ανθρώπους με φυσιολογική αίσθηση οσμής, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση της αίσθησης της όσφρησης. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τη συγκέντρωση από 2% σε 0,2% ή χαμηλότερη, προκειμένου να εκπαιδεύσουν την κατώτατη τιμή των οσμών.

Extra Tip: Χρειάζεται υπομονή! Όσο περισσότερο προπονείστε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα ενοχλείστε, ώστε να  εστιάσετε την πλήρη προσοχή σας στην πρακτική.

Αποποίηση ευθύνης : Αυτή η ανάρτηση είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή και δεν πρέπει να υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή. 

Δείτε ΕΔΩ το Σετ 4 Αιθέρια Έλαια Regain Smell Sense 5ml

 

 

Πηγή: https://entsalem.com/retraining-your-sense-of-smell-after-covid/

https://health4u.gr/orl/anosmia-fisiki-antimetopisi/

https://www.euphoricherbals.com/blogs/news/using-essential-oils-for-smell-therapy-after-covid-19

 

#tags: 

απωλεια οσφρησησ, απωλεια γευσησ και οσφρησησ, ανοσμια, ανοσμια και αγευσια, ανοσμια θεραπεια, αγευσια και ανοσμια, αγευσια ανοσμια, απωλεια οσφρησησ και γευσησ , ανοσμια και αγευσια θεραπεια, ελλειψη γευσησ και οσφρησησ, ελλειψη οσφρησησ,ανοσμια κορονοιοσ, ανοσμια ομικρον, ανοσμια κοβιντ, αγευσια και ομικρον, απωλεια οσφρησησ και γευσησ μετα απο ιωση